Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2010 21:05 - Валерия Иларева: Агенцията за бежанците не е мотивирала отказа за хуманитарен статут на Аревик
Автор: crossagency2010 Категория: Новини   
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове:
0
imageДържавната агенция за бежанците отказва на Аревик и двата вида статут - бежански и хуманитарен, но предоставя мотиви само по отношение на бежанския статут, твърди адвокатът от Български хелзинкски комитет Валерия Иларева.

 

Интервю на Росица Ангелова, Информационна агенция КРОСС

 

 

Г-жо Иларева, беше ли изрично споменато във втората молба на Аревик до Агенцията за бежанци, че тя търси статут на бежанец по хуманитарни причини?
Според Закона за убежището и бежанците, Държавната агенция за бежанците предоставя бежански или хуманитарен статут. В Закона са предвидени различни основания за всеки вид статут. В България не се осигуряват условия за това адвокатът на търсещия закрила да присъства на интервюто в Агенцията за бежанците и затова не знам, каква точно думичка Аревик е използвала при интервюто си. Все още нямам и достъп до протокола от интервюто, такъв ще имам когато ДАБ го изпрати в съда. По-важното е, че търсещите убежище не са длъжни, а и на практика няма как, да познават юридическата класификация на двата вида статута - те просто излагат историята си и задължение на ДАБ е да обсъди основанията, на които чужденецът се позовава. В случая основанието, на което Аревик се позовава - новото обстоятелство на своята бременност от Давид - очевидно не отговаря на критериите за бежански статут, но правото на запазване целостта на семейството е основно човешко право и в този смисъл е хуманитарно обстоятелство. В своето решение по молбата на Аревик ДАБ отказва и двата вида статута - бежански и хуманитарен, но предоставя мотиви само по отношение на бежанския статут.

 


Вие твърдите, че Аревик има право на хуманитарен статут, моля да конкретизирате аргументите?
Причината е основното човешко право на семеен живот, закрепено в чл.8 от Европейската конвенция за правата на човека. Депортирането на Аревик бременна, с детето на Давид, придружено от наложената забрана да влиза в България за пет години, нарушава целостта на семейството й с Давид. Давид е без документи и не може да пътува. В този смисъл бременността на Аревик е хуманитарно обстоятелство, което съгласно чл.9, ал.8 от Закона за убежището и бежанците ДАБ са длъжни да обсъдят и ако решат, че отказват хуманитарен статут, трябва да се мотивират защо. Такива мотиви липсват в решението.


На какво основание до произнасяне на съда по обжалваното решение, мярката за задържане на Аревик трябва да бъде отменена?
По този въпрос получаваме различни отговори от институциите. На основание чл.67, ал.1 от Закона за убежището и бежанците депортирането се спира докато трае производството по разглеждането на молбата за закрила на Аревик. В тази връзка на основание чл.44б от Закона за чужденците в Република България директорът на МВР-Монтана трябва да отложи заповедта за принудително отвеждане до границата. Принудителното настаняване в Социалния дом за временно настаняване на чужденци обслужва единствено и само депортирането - когато действия по депортиране не се извършват, задържането става незаконосъобразно. Докато един чужденец е със статут на търсещ закрила по Закона за убежището и бежанците, той не е нелегален. В този смисъл е и Тълкувателното решение на Съда на Европейския съд в Люксембург от 30 ноември 2009г. по българското дело С-357/09, параграф 40 и следващите.
Тагове:   отказа,   мотивирала,


Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: crossagency2010
Категория: Новини
Прочетен: 157149
Постинги: 206
Коментари: 58
Гласове: 43
Архив
Календар
«  Декември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031